Den Norske Legeforenings logo

Lillehammer gynekologi
Arild Tandberg, lege MHA

Spesialist fødselshjelp
og kvinnesykdommer

Arild Tandberg  Randi Nyhus Hoff 
Arild Tandberg
Lege 
Randi Nyhus Hoff
Legesekretær 

Besøksadresse

Storgaten 126
2615 Lillehammer
(vis-à-vis P4 og politistasjonen)
Se kart >>>

Postadresse

Lillehammer gynekologi
Storgata 126
2615 Lillehammer

Åpningstider

Mandag - Torsdag kl. 0800–1530
Fredag kl. 0900–1330

Telefontider

Mandag - Torsdag kl. 0900–1500
Fredag kl. 0900–1200

Telefon og telefaks

Telefonnummer 61 27 07 70
Telefaksnummer 61 27 07 77
Mobilnummer 94 14 72 79

Barnløshet

Barnløshet er et problem som rammer ganske mange. På fagspråket heter det infertilitet. Den kan være primær, det vil si at kvinnen aldri har vært gravid, eller den kan være sekundær, det vil si at hun enten har født eller abortert tidligere.

Det er mange årsaker til barnløshet. Nedenfor finner du en kort oversikt over de vanligste årsakene.

Årsaken til barnløshet kan deles inn i tre hovedgrupper:

1. Årsak hos kvinnen
2. Årsak hos mannen
3. Ukjent årsak

Grovt regnet kan vi si at fordelingen mellom årsakene er lik, det vil si at ca 1/3 finnes i hver gruppe. I de fleste tilfeller kan vi i dag tilby hjelp som fører frem til graviditet.

Det er i de fleste tilfeller du og mannen din som er barnløse, og det er viktig at mannen ”er med” allerede på et tidlig stadium i en eventuell utredning.
Jeg synes det er fint hvis han har anledning til å være med deg ved første undersøkelse, eller ved den neste kontrollen fordi jeg synes det er viktig at han også får anledning til å stille spørsmål, og at dere begge to får informasjon direkte fra meg. Det kan også være bra at han har møtt den legen som undersøker ”kona”.

1. Årsaker hos kvinnen

Eggløsning er en selvfølgelig forutsetning for å kunne bli gravid. Dersom kvinnen har helt regelmessig menstruasjon, det vil si cyklus på 28 dager, skjer eggløsningen på cyklusdag (CD) 14. Dersom hun ikke blir gravid, avsluttes cyklusen på CD 28. Dagen etter starter neste menstruasjon (altså CD 1 i neste cyklus). Vi regner cyklus fra første dag i menstruasjonen fordi det er praktisk og lettvint. Men det er eggløsingen som egentlig styrer cyklusen. Mange kvinner kan ikke merke eggløsningen, og derfor er det en dårlig dag å regne cyklus fra. (Å forklare dette fullstendig tar litt mer plass enn det vi har her).
Tiden fra eggløsning til eventuell menstruasjon er konstant. Tiden fra menstruasjonen begynner til egget er modent, kan imidlertid variere. Eggets modning kan påvirkes av medikamenter, stress og sykdom. Normalt løsner det ett egg hver gang, i sjeldnere tilfelle to eller flere. I så fall blir det to-eggete tvillinger, evt. tre-eggede trillinger. I en naturlig cyklus er det ekstremt sjelden at flere enn ett egg løsner, to egg forekommer i ca 1/85 av naturlige cykluser.
Medikamenter, sykdom og stress kan også føre til at det ikke løsner egg over lengre tid. Ett eksempel er enkelte typer hormonell prevensjon: Det kan gå mange måneder før eggløsningen kommer i gang igjen etter at man har sluttet med dem.
Kvinner som er svært tynne (BMI < ca 19) eller svært overvektige (BMI > ca 32) kan ha manglende eggløsning. Stress, for eksempel hardt arbeidspress, eksamenslesing og ”for mange jern i ilden” kan også føre til problemer. I slike tilfeller vil det som regel være forstyrrelser i menstruasjonen også.

Andre årsaker til barnløshet hos kvinnen er ødelagte eggledere, for eksempel etter infeksjoner (chlamydia) eller svangerskap utenfor livmoren. Sammenvoksninger rundt egglederne, inni bukhulen, er en annen vanlig årsak. I tillegg til infeksjoner er endometriose en vanlig årsak.
Til slutt må alder nevnes som en viktig årsak i vår tid: Mange kvinner ønsker å fullføre studier og komme i gang med en karriere før de planlegger graviditet. Da har mange blitt 30 år og vel så det. Vi vet at kvinnen er mest fruktbar i alderen 18 – 27 år (sånn omtrent). Etter 30 reduseres muligheten, etter 35 ganske betydelig. I tillegg øker risikoen for at fosteret har kromosomavvik.

2. Årsak hos mannen

Tette sædledere kan ha flere årsaker:
Noen menn er blitt operert da de var små gutter fordi testiklene ikke hadde seget ned i pungen slik de skulle. En slik operasjon kan gi arr eller andre skader på sædlederne.
Operasjon for lyskebrokk, særlig hos små gutter.
Slag, spark og andre skader (fall ned på sykkelstangen).

Andre årsaker:
Kusma etter at puberteten har begynt.
Røyking, løsemidler, muligens andre former for forurensning, muligens ”hormonhermere” og mangel på enkelte vitaminer og sporstoffer.
Infeksjon i prostatakjertelen eller sædblære kan også være en årsak.
Kromosomforstyrrelser (sjelden).

3. Ukjent årsak

I denne gruppen kommer de par der man ikke finner noen spesiell årsak hos verken kvinnen eller mannen. Det kan kanskje være en trøst at ca 90 % av par som kommer i denne gruppen vil oppnå graviditet med ”naturmetoden” i løpet av to år.  

Utredningen av kvinnen

Det bør gjøres hos spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer som i første omgang omfatter sykehistorie, grundig gynekologisk undersøkelse med ultralyd av livmor og eggstokker, infeksjonsprøver og hormonprøver.

Utredning av mannen

En viktig del av utredning av barnløshet er å undersøke mannens sædkvalitet, kfr. avsnittet ovenfor. For at utredningen ikke skal ta lenger tid enn nødvendig, anbefaler jeg at hans sæd blir undersøkt på et tidlig tidspunkt i utredningen. Dette gjelder selv om han er far fra tidligere, eller selv om det eventuelt er foretatt sædanalyse tidligere. Ved første gangs besøk hos meg kan dere, eventuelt kvinnen, dersom han ikke har anledning til å være med, få med informasjon om hvordan og hvor sæden kan bli undersøkt.

Muligheter etter at utredningen er ferdig

Dersom man kommer frem til en årsak i løpet av utredningen, eller ”naturmetoden” ikke fører frem etter ”rimelig” tid når det ikke finnes noen årsak, vil spørsmålet om å få hjelp til å bli gravid, melde seg. Her er det mange muligheter, og eventuelle påviste årsaker vil i stor grad gi premisser for hvilken hjelp man kan tilby. Det fører litt for langt å gå inn på det i detalj i en oversikt som dette. Hvert enkelt par vil selvsagt få informasjon om hvilke muligheter som eventuelt finnes og hvor man eventuelt kan få hjelp.

I Norge kreves det at man er samboere eller ektefeller for å få henvisning til behandling ved offentlig sykehus. I tillegg er det begrensninger på alder hos kvinnen og om man har barn fra før, både felles med aktuell partner, men også i noen tilfeller med tidligere partner(e). Det gjelder også regler for hvor mye man skal betale for utredning og medikamenter og for hvor mange forsøk man kan få. (For tiden tre).
Jeg har et godt samarbeid med et par av de offentlige klinikkene.

Ved private klinikker, der man kan bestille time uten henvisning, gjelder mer ”liberale” regler. Her må man imidlertid betale alt selv, ingen ting blir refundert fra det offentlige.
Noen lenker til private klinikker er lagt ut på min hjemmeside. Det er ikke nødvendig med henvisning dit. Jeg samarbeider med Medicus (Trondheim) og Fertilitetscentrum (Göteborg).

 

Eksterne lenker

Siden er under oppbygning. Flere temaer blir lagt til etter hvert.